Beoordeel deze pagina
7,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Bankgarantie of waarborgsom

Bijgewerkt op Thursday 30 January 2020

In het koopcontract van een woning wordt een waarborgsom opgenomen. De waarborgsom is er om de verkoper te beschermen. Doorgaans wordt 10% van de koopsom gevraagd om de verkoop te waarborgen. Zo heeft de verkoper zekerheid dat u gaat betalen. Als u onverhoopt geen hypotheek krijgt of om andere redenen de koopovereenkomst niet kunt nakomen bent u deze waarborgsom kwijt.

Snel naar:


Waarborgsom

De verkoper van de woning vraagt u om een starterswaarborgsom. Daarmee beschermt de verkoper zich tegen mogelijke financiële gevolgen bij het staken van de koop. Meestal is een starterswaarborgsom tien procent van de koopsom. U kunt de waarborgsom zelf bij de notaris storten. U krijgt het geld terug zodra de koop rond is.

Wanneer u toch afziet van de aankoop van de woning bent u de waarborgsom kwijt, tenzij u zich kunt beroepen op een van de ontbindende voorwaarden uit het koopcontract. Ontbindende voorwaarden uit het koopcontract bestaan onder andere uit een financieringsvoorbehoud en het bouwkundig voorbehoud. Deze staan in principe in elke modelovereenkomst, maar er kunnen extra ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Zo kunt u ervoor kiezen een vergunningsvoorbehoud op te nemen. Als blijkt dat de vergunningen voor de verbouwingsplannen niet worden verleend kunt u de koopovereenkomst nog ontbinden. Vaak zijn er wel termijnen verbonden aan de ontbindende voorwaarden.

Bankgarantie

Als u onvoldoende geld heeft voor de waarborgsom of als u het geld liever niet zelf wilt storten, kunt u kiezen voor een bankgarantie. Bankgarantie betekent dat de geldverstrekker garant staat voor de waarborgsom. Een bankgarantie is niet hetzelfde als een waarborgsom. U kiest voor een van de twee. In plaats van het storten van de waarborgsom kan er bankgarantie worden gesteld.

Wanneer u kiest voor bankgarantie dient u rekening te houden met extra kosten. De bank rekent ongeveer 1% aan kosten voor het betalen van de garantie. Als u een woning koopt van €300.000 moet de bank garant staan voor €30.000. Dit betekent dat de kosten van de bankgarantie voor u €300 zijn.

Als u afziet van de koop en u zich niet kunt beroepen op de ontbindende voorwaarden uit het contract, zal de bank de aanbetaling definitief voor u voldoen. U heeft dan een schuld bij de bank die u zult moeten afbetalen.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?